Vai catar coquinho.

Tēja

Posted in Veselība by vivsne on Aprīlis 9, 2008

Tējas lieto jau 5 000 gadus. Kā vēsta leģenda, kāda ķīniešu imperātora krūzē ar karstu ūdeni iekritusi tējas lapiņa un rezultātā radās dzēriens ar patīkamu garšu un aromātu. Mēs ikdienā daudz dzeram kafiju, limonādi utt. Tas viss dara, tikai sliktu mūsu veselībai, pašsajūtai un izskatam. Tēja ir viens no senākajiem un arī vispopulārākajiem dzērieniem pasaulē. Un tēja nav tikai lielisks dzēriens slāpju remdēšanai jebkurā dienas laikā. Lai saglabātu labu veselību, katru dienu nepieciešams uzņemt pietiekoši daudz ūdens (vismaz 1,5 litrus ūdens dienā). Tējas dzeršana labvēlīgi ietekmēs ūdens balansu gan jūsu ādā, gan visā ķermenī kopumā. Parasti tēju iedala zaļās, dzeltenās, sarkanās un melnās, kā arī augu un augļu tējās. Zaļā tēja netiek fermentēta, tāpēc tajā saglabājas īpašības, kas piemīt svaigai tējas lapai.

Melnā tēja tiek stipri fermentēta, lai papildinātu tējas labo garšu un vērtību. Tējas lapiņas fermentēšanas procesā paliek sarkanīgas, bet pēc žāvēšanas – melnas.  Zaļajā un dzeltenajā tējā C vitamīna ir desmit reižu vairāk nekā melnajā. Melnajai tējai ir vislielākā šķirņu daudzveidība, tā ir apveltīta ar visbagātīgāko garšas un krāsas nianšu gammu.

Tējas krūmu lapas, kas mūsdienās tiek audzētas īpašos apstākļos, ir ļoti rūpīgi vāktas un apstrādātas. Parasti tēju iedala zaļās, dzeltenās, sarkanās un melnās, kā arī augu un augļu tējās. Zaļā tēja netiek fermentēta, tāpēc tajā saglabājas īpašības, kas piemīt svaigai tējas lapai.

Tējai piemīt vairākas ārstnieciskas īpašības, tā satur ievērojami daudz vērtīgu uzturvielu – miecvielas, kofeīnu, organiskās skābes, ēteriskās eļļas, C, B1, B2, K vitamīnus, nikotīnskābi. Svaigās tējas lapās C vitamīna ir četras reizes vairāk nekā citrona vai apelsīna sulā.

Tēju rituāli:

Ķīna Saskaņā ar senām rakstu liecībām līdz 8. gadsimtam tējas pagatavošana Ķīnā bija sarežģīts un smalks process.
Japāna Japānas kultūrā nozīmīgu vietu ieņem zaļās tējas dzeršanas tradīcijas. Tējas ceremonijā gadsimtiem ilgi galvenās bija geišas – veco tējas meistaru mantinieces.
Krievija Saskaņā ar gadsimtiem senu tradīciju krievi tējas pagatavošanai izmanto patvārus

Eiropā: Eiropā dažādās valstīs ir dažādas tējas dzeršanās kultūras.

Anglijā tēju saldina ar cukuru vai medu un bieži vien pievieno pienu, rumu vai citronu. Dažkārt pievieno arī ievārījumu.

Ungāri :parasti tēju saldina ar cukuru vai medu un bieži vien papildina tējas garšu ar citronu, rumu vai dažkārt vīnu.


Komentēt

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: